NOTĂ: Nu sunt medic și nici chimista. Nu sunt o experta în această problemă și am o experienta de 5 ani in care cred inteleg  impactul pe care adezivul  afectează corpul uman. Această postare este doar o dovadă anecdotică. Dacă întâmpinați simptome care credeți că ar putea fi legate de munca dvs., VĂ rog să consultați un medic și să discutați cu ei mai întâi. Purtarea unei măști nu doare niciodată, si nici nu rezolvă problema în întregime. Nu folosiți această postare pentru a vă diagnostica și nu vă bazați doar pe sugestiile mele pentru a trata problemele de sănătate în muncă.

Tot vad postari in care voi va confruntati cu probleme respiratorii grave. La început,  incepe ca un nas curgator apoi  început  de tuse si dupa numai poti sa dormi noaptea, te sufoci.

Sigur a-ti fost la medic și a ti încercat diverse medicamente pentru alergii și spray-uri nazale. Va-ti gândit că poate a ti dezvoltat o alergie la pisici sau alte lucruri. Sigur v-a luat foarte mult timp să faceti legătura dintre apariția genelor și simptomele respiratorii. Începând de acum, cea mai bună concluzie la care puteti ajunge este că aveti o alergie la substanțele chimice eliberate de adeziv .

În Romania, industria genelor (precum majoritatea celorlalte părți ale industriei frumuseții) nu este reglementată în totalitate. Aceasta înseamnă că nu există linii directoare de sănătate în muncă și suntem lăsați cu toții să ne educăm. Când am facut cursul de  gene, nu se menționa despre măști, dar aceasta nu este în niciun fel vina celor care m-au scolit. Încă este standardul industriei să vadă o mască ca un nivel opțional de protecție. Atunci când guvernul alege să părăsească o industrie ca aceasta nereglementată, nu ne putem aștepta să înțelegem impactul asupra sănătății produselor pe care le folosim noi, deoarece ne lipsesc resursele pentru a efectua cercetări adecvate. Găsirea informațiilor definitive pe această problemă este aproape imposibilă, deoarece cercetarea pur și simplu nu există. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui pur și simplu să-l ignorăm.

De ce adezivul este dăunător?
Ceea ce urmează să explic despre adezivul pentru gene este foarte simplificat și se bazează pe informații de la multe alte persoane din industrie care s-au dovedit utile .. Aceasta nu înseamnă că este în întregime exactă științific – nu sunt un om de știință, în mod clar.

Atunci când adezivul se agita, eliberează formaldehidă. Acest lucru are sens, deoarece substanța chimică primară (și unică) din TOTI adezivii este cianoacrilatul, care este formulat folosind formaldehidă. Deși concentrațiile cu care ne confruntăm nu sunt atât de importante prin standardele generale de securitate la locul de muncă, dacă sunteți sensibil la formaldehidă, veți simți efectele.

Cianoacrilatul este același ingredient care face ca „superglue” să funcționeze. În plus, dacă ați avut vreodată o rană lipită la spital în locul cusăturilor, respectivul adeziv a fost făcut și din cianoacrilat. Prin urmare, mulți alți profesioniști folosesc adezivul, dar cei mai mulți nu sunt expuși la el timp de multe ore, în fiecare zi, așa cum suntem noi. În opinia mea personală, aceasta este ceea ce face ca situația noastră să fie distinctă de studiile efectuate pe profesioniștii din domeniul sănătății care sunt expuși la substanța chimică (dar, desigur, aceasta nu este o concluzie științifică, pur și simplu o presupunere pe care o aleg să-mi bazez alegerile pentru a fi în siguranță ).

Formaldehida poate provoca probleme respiratorii grave, dureri de cap și simptome generale asemănătoare gripei. Dacă nasul tău este mereu curgător, ai probleme cu respirația sau ai dureri de cap după o întâlnire sau două, acest lucru este aproape sigur din cauza expunerii la adeziv. A ti avut probleme cu respirația, dureri toracice severe, „ceață cerebrală” gravă și migrene ca fiind cele mai grave simptome . Vă rog să vă consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece poate exista o altă cauză, dar dacă întâmpinați ceva similar, considerați adezivul ca fiind cauza.

Pentru mine, cel mai mare factor este faptul că nu știm cum cantitatea de expunere la formaldehidă și cianoacrilat ne va afecta sănătatea pe termen lung. Această industrie este recent aparuta – încă nu am văzut ce impact ar putea avea aceste substanțe chimice asupra corpului nostru în treizeci, patruzeci și cincizeci de ani de acum încolo.

De asemenea, nu există suficiente cercetări pentru a ajunge la orice fel de concluzii cu privire la siguranța acestor substanțe pentru femeile însărcinate sau pentru alte femei care prezintă un risc mai mare pentru anumite afecțiuni medicale. Trebuie să ne gândim critic la ceea ce ne expunem și la modul în care acest lucru ne poate afecta sănătatea în următoarele decenii. Nicio sumă de bani nu valorează sănătatea precară mai târziu în viață. Dacă aceste efecte ar putea fi prevenite, ar trebui să luăm toate măsurile posibile pentru a face acest lucru. Chiar dacă se dovedește a fi în siguranță, nu se face niciun rău protejându-ne singuri în caz.

când ar trebui să port o mască?
Dacă mă întrebați, cred că fiecare artist ar trebui să poarte o mască ori de câte ori sunt expuși adezivului. Suntem expuși la el atât de constant încât, chiar dacă nu întâmpinați simptome, îmi este greu să accept faptul că nu ar avea niciun impact asupra sănătății. S-ar putea să vă faceți griji cu privire la felul în care arătați  – dacă acele lucruri sunt mai importante pentru dvs. decât corpul vostru, atunci aceasta este decizia dvs. de luat și nu vă voi spune ce să faceți.

În primele luni/ani  în care lucrati ca artist de gene, nu a-ti avut deloc simptome. Când au început, s-au agravat încet și v-a luat foarte mult timp să faceti legătura. Acum, suferiti zilnic din cauza sensibilității pe care o aveti de la adeziv și toate acestea ar fi putut fi prevenite.

Dacă nu aveți încă simptome, nu înseamnă că nu le veți experimenta niciodată. Nu există nicio cercetare reală cu privire la modul în care sau de ce apare o sensibilitate la adeziv și nu știm dacă este predeterminat sau dezvoltat prin expunere. Prin urmare, așa cum am mai spus, mai bine în siguranță decât sa va para rău.

În cele din urmă, vă rog să înțelegeți că nu există nici un adeziv safe „cu conținut scăzut de fum”, „fără alergii” sau „fără formaldehidă”. Acestea sunt trucuri de marketing crude și iresponsabile, care oferă consumatorului un sentiment fals de securitate. Oricât de corect mă preocupă, aceasta este o publicitate falsă, care este înșelătoare, periculoasă și ar trebui să fie ilegală.

Adezivul  sensibil este întotdeauna realizat din cianoacrilat, iar cianoacrilatul eliberează întotdeauna formaldehidă, întrucât se vindecă ca produs secundar al unei reacții chimice. Formaldehida este un gaz, deci nu poate fi adăugată adezivului, ceea ce veți vedea în unele companii. Sunt corecte din punct de vedere tehnic, dar nu pot fi îndepărtate și din reacția chimică care apare pe măsură ce le tratează cianoacrilatul. Deci, deși nu se adaugă formaldehidă, este totuși produs inevitabil prin utilizarea de adezivi pe bază de cianoacrilat. Niciun adeziv care funcționează sigur conține cianoacrilat. Unele conțin alte ingrediente precum pigmentul, dar toate sunt compuse în principal din cianoacrilat.

Dacă aveți o fereastră deschisă sau un purificator de aer care funcționează cu siguranță vă ajută să vă reduceți expunerea la formaldehidă. Cu toate acestea, din moment ce fețele noastre stau chiar deasupra reacției chimice, sunt sceptic că aceste soluții sunt suficiente. Dacă nu întâmpinați simptome și vă mențineți spațiul bine ventilat, atunci nu pot spune dacă vă afectează sănătatea.

Dacă vă puteți permite un purificator de aer sau puteți avea o fereastră deschisă, trebuie să luați întotdeauna această precauție, chiar dacă purtați o mască. Formaldehida se lipește de orice și este important să aveți o circulație adecvată a aerului atunci când vă îndepărtați inevitabil masca și de dragul clientului dvs. (deși expunerea lor este mult mai limitată decât cea a artistului). Cel puțin, deschideți o fereastră cu zece minute înainte de terminarea întâlnirii (dacă nu este posibil să o lăsați deschisă pentru tot timpul), pentru ca circulația aerului să funcționeze înainte de a vă îndepărta masca.

ce masca ar trebui sa port?
Voi trece peste câteva dintre opțiunile populare pentru măști și voi explica ce fel de protecție oferă (pe baza experienței mele, a experiențelor altora și a liniilor directoare ale producătorilor).

Mulți artiști  poartă măști de unică folosință, precum genul pe care îl vezi pe asistenții care poartă într-un spital. Aceste măști sunt excelente pentru scopuri igienice, dar, din păcate, protecția pe care o oferă împotriva fumului adeziv este neglijabilă. Formaldehida poate pătrunde cu ușurință în țesătură, astfel încât aceste măști sunt practic aceleași ca și purtând nimic deloc. Cele negre cu filtre de carbon pot fi ușor mai bune, dar încă nu sunt suficiente. Când purtam o mască de genul acesta, mi-am dat seama că simțeam aceleași simptome ca atunci când nu foloseam deloc o mască.


O altă alegere populară este Vogmask. Acesta mă încălzește puțin pentru că, deși este preferabil pentru o mască de unică folosință (cred?), Site-ul lor afirmă explicit că nu protejează împotriva vaporilor organici. Pentru referință, formaldehida este considerată  vapori organică (denumită uneori un compus organic volatil, sau COV). Prin urmare, Vogmask face puțin pentru nimic pentru protecția dvs., iar site-ul lor web afirmă explicit acest lucru. Am folosit unul și am constatat că a ajutat un pic, dar nu foarte mult. În plus, având în vedere că este o țesătură, va absorbi formaldehida și practic trebuie spălată după fiecare programare, ceea ce nu este tocmai durabil.

O altă opțiune, și una pe care am folosit-o o vreme cand faceam tratamente cu keratina, este această mască N95 de unică folosință de la 3M. Observați cum masca este în principal pentru praf. Avem de-a face cu un gaz. Acestea sunt similare cu o mască pe care o puteți vedea la un pictor sau un lucrător în construcții, în funcție de ce substanțe chimice lucrează. Am descoperit că această mască m-a ajutat. Această mască trebuie, de asemenea, înlocuită oarecum frecvent, deci nu este încă cea mai economică opțiune. Aș susține că aceste măști sunt probabil o alegere suficientă atâta timp cât ambalajul susține că acestea te protejează împotriva „vaporilor organici la nivel de incomoditate”. Am constatat că purtarea unei măști de carbon de unică folosință deasupra acestei măști și schimbarea între programari a făcut-o ușor mai eficientă, probabil pentru că a creat o mică barieră între formaldehidă și masca în sine, ceea ce înseamnă că s-a construit puțin mai lent pe masca. Este doar o presupunere.

Cu toate acestea, am să spun că, pe baza a ceea ce știm în prezent despre adeziv si  împotriva a ceea ce aceste măști protejează, tot riscați, deoarece această mască nu este concepută pentru a proteja complet împotriva formaldehidei. Dacă sunteți în acord cu acest risc și nu prezentați simptome de alergie / sensibilitate, poate aceasta este alegerea potrivită pentru dvs.

Avantajele acestei masti:

-Protejarea specifică împotriva formaldehidei, care, pe baza înțelegerii noastre actuale a problemei, este substanța chimică care provoacă probleme pentru noi.

-Siliconul permite o sigilare perfectă, indiferent de forma feței tale. Acest lucru este crucial.

-Întreaga chestie este făcută din plastic / silicon, ceea ce înseamnă că îl puteți șterge după fiecare utilizare. Acest lucru vă permite să eliminați orice formaldehidă acumulată la exterior și orice machiaj / ulei acumulat la interior. Fără rupere și fără a fi necesară înlocuirea constantă a măștii. Cred că acesta este principalul dezavantaj al măștilor din țesături.

-Este cea mai ieftină opțiune! Pare contra-intuitiv, deoarece oferă cea mai mare protecție, dar pe lângă prima opțiune esențial inutilă despre care am discutat, aceasta este cea mai ieftină opțiune. Cartușele ar trebui să fie înlocuite odata la 3-6 luni de zile

– cel mai confortabil de purtat. Având în vedere că are tot acest lucru cu valva rece, aduce aer rece de fiecare dată și îți împiedică fața să se transpire, ceea ce măștile din țesătură nu le fac. Se presupune că N95 are această tehnologie, dar nu se simte deloc. În plus, nu mi-a înțepenit nasul așa cum au făcut-o și celelalte, ceea ce a fost grozav. A fost mult mai ușor să respirați cu această mască decât cu oricare alta.

Există, evident, unele dezavantaje, . În primul rând, este destul de mare.. De asemenea, e mai greu să auziți. Așadar, dacă vorbești mereu cu clienții, poate trebuie să le explici că nu mai este la fel de ușor pentru tine. Totuși, acest lucru vă va facilita munca, deoarece clienții care vorbesc înseamnă mișcări de mișcare, iar orice client care nu înțelege acest lucru este necesar pentru sănătatea dvs. nu este un client pe care doriți să-l aveți (în opinia mea).

acum port masca, este suficient?
Din nou, nu pot oferi un răspuns definitiv la această întrebare, deoarece nu sunt un om de știință și nici un doctor. Ceea ce aleg să cred este că, dacă purtați cel puțin masca 3M N95, o schimbați în mod regulat și nu întâmpinați simptome deloc, atunci probabil că faceți suficient.

Dacă purtați ultima mască despre care am discutat și mai întâmpinați simptome, iată mai multe măsuri de făcut. Acestea sunt probabil lucruri bune de făcut chiar dacă nu întâmpinați simptome, pentru a fi în siguranță:

-Încercați să petreceți cât mai puțin timp în spațiul în care faceți genele fără mască. Formaldehida se așează pe toate suprafețele din cameră. Acest lucru este important mai ales dacă nu puteți circula constant aerul dintr-o fereastră deschisă.

-Ștergeți orice suprafață între programari

-Spălați-vă bine mâinile și fața după fiecare întâlnire.

-Schimbă-ți hainele imediat după lucru.  Uniformă de muncă și atunci știu întotdeauna că acele haine sunt cele pline de formaldehidă.

-Dacă aveți o iritație de piele de orice fel (eu personal nu am, dar am vorbit cu persoanele care au), păstrați-vă cât mai acoperiți în timpul lucrului.

-Încearcă să nu aduci nimic cu tine din spațiul tău  în restul spațiului tău de locuit. Deci, ștergeți-vă telefonul, sticla de apă etc. Schimbați-vă și spălați-vă fața înainte de a vă culca la sfârșitul zilei. Orice puteți face pentru a limita expunerea spațiului dvs. de locuit la substanțele chimice de la locul de muncă.

-Instalați un ventilator lângă masa dvs. care aruncă fumurile de la dvs. și client în timp ce lucrați. Acest lucru poate fi benefic doar pentru amândoua.

-Pune o picătură de apă pe vechile tale picături de adeziv, care le curăță imediat. Acest lucru înseamnă că mai puțin adeziv eliberează formaldehidă simultan pe parcursul întregii programari.

-Limitați numărul de clienți pe care îi vedeți într-o zi și numărul de ore pe care va expuneți adezivului. Diversifică-ți afacerea, crește-ți prețurile. Orice ai nevoie pentru a-ți limita expunerea.

 

Vreau să va specific din nou că NU sunt experta. Acest sfat se bazează pe experienta colegei mele din salon ce a lucrat cu mine dar s-a lasat de gene. Planific să actualizez această postare pe viitor cu surse academice mai definitive, pe măsură ce le găsesc. Dacă aveți întrebări, vă rugăm să comentați mai jos, D

 

Despre Lash Studio

Stefania Lash Studio face parte dintr-o organizatie comerciala profesionala in industria extensiilor de gene cu angajamentul de a practica in conditii de siguranta si continuarea dezvoltarii personale.

Ne gasiti pe Facebook