Există atât de multă dezinformare care plutește în jurul artiștilor de extensii de gene despre reacțiile alergice, încât este aproape înfricoșător. Trebuie să avem o înțelegere mai bună a alergiilor, pentru a ne ajuta să ne protejăm clienții de reacțiile alergice și/ sau să acționăm în mod adecvat daca cineva are o reacție la produsele noastre. Voi încerca să explic aici în detaliu reacțiile alergice, pe înțelesul tuturor. Și apoi voi sugera răspunsul corect dacă cineva care îi aplicați extensii de gene bănuiți că are o reacție alergică.

Înțelegerea alergiilor

Alergia este cel mai adesea ceea ce se numește hipersensibilitate de tip 1. Acesta este locul unde corpul are un răspuns imun anormal la moleculele dinafara lui, la care majoritatea oamenilor nu reacționează. Reacțiile alergice au două etape: expunere și sensibilizare. Expunerea este necesară înaintea apariției sensibilizării. Expunerea ulterioară va provoca o sensibilizare crescută.

 

Expunere și sensibilizare

Corpul vine în contact cu o moleculă de substanță și determină că acea substanță este nocivă. Aceasta este cunoscută ca expunere. Substanța poate fi orice, chiar și polenul din aer, unt de arahide, adezivul pentru extensii de gene sau un ingredient al acestuia. Odată ce corpul a decis că acea substanță este inamicul, va fi cunoscută ca un alergen.

Expunerea la alergen duce la o cascadă de reacții moleculare care apar în organism. Celulele imunitare, numite mastocite, eliberează un număr de hormoni. Cel mai activ este numit histamină. Vom discuta despre histamină mai în detaliu în paragrafele ce urmează. După expunerea inițială, mastocitele care au fost implicate în cascada de reacții inițială vor deveni celule de memorie care vor purta un steag de avertizare (cunoscut ca anticorp) la suprafața lor pentru referințe ulterioare. Aceasta se numește sensibilizare. Scopul acelor steaguri, sau anticorpi este de a cauza rapid o reacție imună în viitor în cazul în care vei fi din nou expus la alergen (inamicului). Cu alte cuvinte corpul va fi mai sensibil la acest alergen.

În cazul expunerilor ulterioare, răspunsul imun (reacția alergică) este mai puternic și are ca rezultat  o sensibilizare suplimentară sau o mai mare sensibilizare, deoarece mai multe mastocite eliberează hormoni și mai multe celule de memorie poartă steaguri de avertizare (anticorpi). Aceasta este explicația  atunci când oamenii spun ca reacțiile alergice sunt de mai multe tipuri și se agravează cu fiecare expunere la alergen.

 

Histamina

Histamina este un hormon care provoacă dilatarea vaselor de sânge și creșterea permeabilității. Aceasta înseamnă că vasele de sânge, cum ar  fi venele și arterele devin mai mari, iar pereții vaselor de sânge vor fi mai subțiri, ceea ce duce la scurgerea fluidelor din vasele de sânge în țesuturile din jur. Acest lucru provoacă edem, umflături și/sau urticarie. Histamina de asemenea, provoacă contractarea mușchiului neted din jurul bronhiilor din plămâni, ceea ce duce la dificultăți de respirație. Histamina se atașează de alte celule din corp și poate provoca mâncărime, strănut, nas înfundat și ochi apoși. Acestea sunt simptome pe care le vedem de obicei la reacțiile alergice. Nu trebuie să apară toate în timpul unei  reacții alergice. Cu fiecare expunere ulterioară la alergen, răspunsul imun devine mai sever deoarece sunt implicate mai multe celule și mai multă histamină este eliberată. În cele din urmă, este eliberată așa de multă histamină încât alergenul inițiază ceea ce se numește anafilaxie sau șoc anafilactic. Aici vasele de sânge devin atât de dilatate încât trimit foarte mult lichid în exteriorul lor, în țesuturi, iar bronhiile din plămâni sunt atât de restrânse încât organismul nu poate furniza organelor vitale sânge și oxigen. Acest lucru, dacă este lăsat netratat, duce la moarte în câteva minute.

 

Tratamente pentru alergii

Declinarea responsabilității: Înainte de a explica tratamentele pentru alergii, este foarte importat să știți că în multe societăți occidentale numai profesioniștii din domeniul sănătății au dreptul legal să diagnosticheze o patologie și/sau să administreze medicamente – chiar și medicamente precum Benadryl sau Tylenol. Informațiile de aici nu trebuie înțelese ca sfaturi medicale, iar cunoștințele pe care le împărtășesc sunt numai pentru scopuri educaționale. Dacă credeți că unul din clienții dumneavoastră suferă de o reacție alergică, vă rugăm să apelați la un profesionist calificat în domeniul medical.

Antihistaminicele sunt bine cunoscute, ca și tratamente pentru reacțiile alergice. Acestea acționează prin împiedicarea atașării histaminei de alte celule din organism. Dacă histamina nu se poate atașa de o celulă, ea nu poate avea un efect asupra celulei. Pe de altă parte, antihistaminicele sunt adesea combinate cu alte medicamente, cum ar fi analgezicele și decongestivele. Acestea pot reacționa cu alte medicamente pe care le iau oamenii și există anumite persoane care nu ar trebui să ia unele din ingredientele incluse în aceste medicamente. Ca artist al extensiilor de gene, nu știi obligatoriu ce medicamente iau deja clienții tăi, sau ce patologii ar putea avea și sunt contraindicate la aceste medicamente antialergice – prin urmare, nu ar trebui sa recomandați clientului să ia medicamente. În schimb, dacă credeți că clientul ar putea beneficia de administrarea unui antihistaminic, sugerați-i să vorbească cu un farmacist sau un medic din zona despre administrarea acestuia. În acest fel, faceți sugestia care credeți că este în interesul clientului, dar de asemenea vă asigurați ca ei (clienții) și dumneavoastră sunteți în siguranță sugerându-i să vorbească cu cineva calificat despre aceasta și poate să își asume răspunderea.

Antihistaminicele vor avea efect numai la reacțiile alergice ușoare. Este nevoie de timp ca acestea să intre în fluxul sanguin și să înceapă să lucreze în corp. După cum am menționat mai sus, o reacție alergică se poate produce în câteva minute. Antihistaminicele precum Benadryl sunt adesea administrate în situații de urgență, împreună cu un medicament mai rapid cum ar fi epinefrina.

 

Clienții extensiilor de gene & Alergiile

Alergiile pot fi dezvoltate la prima expunere la produsele dumneavoastră sau se pot dezvolta în timp, după expunere repetată. După cum am descris mai sus, acestea reprezintă o reacție imună anormală la o substanță care în mod normal nu este reactivă. Nu este nimic normal în legătură cu ele; nu este nici o regulă pentru când și dacă organismul cuiva ar putea decide că o substanță inofensivă este brusc un dușman al corpului lor. Aproximativ 20% din oameni vor dezvolta o alergie la un moment dat în viața lor.

Testele la fața locului sunt necesare pentru a ajuta la eliminarea reacțiilor alergice severe și acute la produsele pe care le folosim. Este important să rețineți că un test la fața locului nu garantează faptul că clientul nu este alergic la nici unul din produsele pe care le utilizați și că nu garantează că nu se va dezvolta o alergie în viitor. Un patch test va reduce pur și simplu riscul prin aplicarea unei cantități mai mici de potențial alergen decât o cantitate mai mare, aplicată cu un set complet de extensii. Atunci când sunt efectuate corect, dacă un client este alergic, ele pot prezenta semne ușoare (sau grave) de inflamație în apropierea ochiului unde au fost aplicate extensiile. Acestea pot provoca mâncărime sau disconfort, care nu sunt asociate în mod normal cu extensiile de gene. De obicei, acest lucru se va întâmpla destul de repede, în cel mult câteva zile. Dar uneori, așa cum am discutat mai sus, alergia se poate dezvolta mult mai repede sau mult mai târziu decât intervalul de câteva zile menționat.

Dacă un client are orice fel de reacții la un test, sau dezvolta ceva ce arată ca o alergie în timpul purtării extensiilor, trebuie să îndepărtați extensiile imediat. Acum, o mulțime de tehnicieni de gene insistă asupra faptului că nu doresc să deterioreze ochii prin folosirea substanței de îndepărtare a extensiilor ce conține multe chimicale nocive. Este extrem de important să înțelegeți că în cazul unei reacții alergice, alergenul este inamicul și reacția este în corpul celui afectat încercând să lupte cu inamicul. Atâta timp cât corpul rămâne în contact cu alergenul, acesta va continua să lupte. Au existat cazuri în care medicii de la urgență au făcut tot posibilul să îndepărteze extensiile, deoarece încercarea de a combate alergia cu medicamente este inutilă până când alergenul nu este îndepărtat. Și credeți sau nu, spitalele nu au soluție pentru îndepărtarea extensiilor de gene. Tu ai aceasta soluție ca artist de extensii de gene. Dacă aplici extensii de gene unei persoane trebuie sa fii pregătit să le și îndepărtezi în caz de urgență. O reacție alergică reprezintă o urgență. Iată un exemplu care îl puteți urmări pe YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=TNF0bUhMnmY

Ascultați povestea doamnei și notați atunci când spune: „L-am sunat pe doctorul meu și am cerut niște picături de ochi și mi-a spus: Ascultați, nu vă putem trata la ochi până când extensiile nu sunt îndepărtate”.

Dacă alergenul rămâne în contact cu corpul, acesta continuă să încerce să lupte, eliberând și mai multă histamină creând și mai multe celule de memorie. Dacă clientul are reacții în orice moment, acest client nu mai este un candidat adecvat pentru procedura de extensii de gene, iar aplicarea extensiilor cu aceste informații pune la risc mult mai multe decât genele acestuia. Chiar iți pune viața în pericol, ca să nu mai vorbim de afacerea și siguranța ta. Eliminați extensiile pe care le-ați aplicat. Alegerea de a nu face acest lucru face ca situația să se înrăutățească.

 

Lipici sensibil

Pentru a păstra acest articol lung cât mai scurt posibil, o să scurtez aceasta parte, spunând că nu putem ști sigur ce ingredient sau produs pe care îl folosim în procedura de aplicare a extensiilor de gene provoacă alergii clientului. Aceasta este o parte a motivului pentru care testele de patch-uri ar trebui să se facă exact așa cum am face un set regulat de gene – numai că se aplică doar câteva extensii la fiecare ochi. De asemenea, ar trebui să oferim un test de patch-uri de fiecare dată când schimbăm produsele. Adezivii sensibili sunt făcuți cu mai puține ingrediente, sperându-se că unul din ingredientele omise este acela la care este alergic clientul. În unele cazuri rare, de exemplu, clientul este alergic la culoarea negru de fum care se găsește în cei mai mulți adezivi de gene. În aceste cazuri, adezivii sensibili, care nu includ acest agent colorant, nu vor provoca o reacție alergică. Aceasta nu pare a fi cea mai frecventă alergie atunci când vine vorba de adezivii noștri. Cianoacrilatul, care practic este un compus care îl conțin toți adezivii de gene, este cel mai adesea alergenul. Dacă un client este alergic la un adeziv de gene, este posibil să fie alergic și la restul, cu doar o șansă foarte mică să reacționeze la altceva din adeziv. Dacă vor să își asume acest risc și să încerce alt adeziv, vor trebui să o facă în altă parte. Nu merita riscul șocului anafilactic în salonul meu. Aș recomanda foarte mult să adoptați o politică similară.

Sper că ați găsit aceste informații utile pentru dumneavoastră. Mi-a luat mult timp să scriu acest articol, dar simt că este foarte important ca tehnicienii de gene să cunoască aceste lucruri, pentru siguranța lor și a industriei dar și pentru binele clienților noștri.

 

 

 

Despre Lash Studio

Stefania Lash Studio face parte dintr-o organizatie comerciala profesionala in industria extensiilor de gene cu angajamentul de a practica in conditii de siguranta si continuarea dezvoltarii personale.

Ne gasiti pe Facebook